13 Αυγ 2009

Διαγωνισμοί Barista (μερος 1ο)


Αποφάσισα να ξεκινήσω την πορεία αυτού του ιστότοπου με μία ανάρτηση που έχει ως θέμα τους διαγωνισμούς. Και κυρίως τον διαγωνισμό barista. Θεωρώ υποχρέωση όλων αυτών που παίρνουν μέρος στους παγκόσμιους διαγωνισμούς να μεταφέρουν και να μοιράζονται τις εμπειρίες τους με τους υπόλοιπους.

Τι είναι ο διαγωνισμός barista;
Είναι ένας διαγωνισμός που κύριο αντικείμενο του είναι ο ΚΑΦΈ Σ.Το 83%της βαθμολογίας έχει να κάνει με την γεύση του καφέ. Και μόνο το 17% έχει σχέση με τα παρελκόμενα του. Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της έρευνας - προετοιμασίας για τον διαγώνισμό πρέπει να γίνει γύρω από τον καφέ.


Τον διαγωνισμό τον παρομοιάζω πολλές φορές σαν ένα οικοδόμημα που για να είναι κατοικήσιμο πρέπει αρχικά να έχει γερό υπέδαφος (κανονισμοί), έπειτα γερά θεμέλια ( καφές) και τελευταία τα έπιπλα ,είδη υγιεινής και χρώματα για τους τοίχους ( σκεύη, μουσική κ.α). Παρακάτω αναφέρω τα βήματα που ακολούθησα στους δύο διαγωνισμούς που κέρδισα αλλά και στους δύο παγκόσμιους.
  • ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ.


  • ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΦΕ.


  • ΕΠΙΛΟΓΗ ΥΛΙΚΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΡΟΦΗΜΑ.


  • ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΚΕΥΩΝ (κούπες, ποτήρια, γαλατιέρες, βοηθητικά σκεύη για signature κ.α).


  • ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΟΡΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ( κείμενα, οργανόγραμμα παρουσίασης) .


  • ΔΕΣΙΜΟ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΙΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ (εισαγωγη,espresso,cappuccino,signature,φινάλε)


  • ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ .

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ

Ο διαγωνιζόμενος πρώτα απ' όλα θα πρέπει να αφιερώσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μελετώντας τόσο τους κανονισμούς όσο και τις φόρμες αξιολόγησης. Η μελέτη θα πρέπει να είναι λεπτομερέστατη και υπογραμμίζωντας τα σημεία κλειδιά. Κρύβουν πολλές παγίδες οι κανονισμοί που καλό είναι να τις ξέρουμε για να μην πάει χαμένη η προσπαθειά μας. Σκεφθείτε κάποιον που προετοιμάζετε αρκετό καιρό και ανακαλύπτει επάνω στην σκηνή ότι απαγορεύεται να χρησιμοποιήσει πάνω από δύο ηλεκτρικές συσκευές;Επίσης πολύ μεγάλη προσοχή στις φόρμες αξιολόγησης γιατί πάνω σε αυτές θα κριθεί το τελικό αποτέλεσμα σας.S.O.S τα κουτάκια που είναι x4. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε τις φόρμες γιατί θα πρέπει να τις λαβαίνουμε συνέχεια υπόψιν μας στο δεύτερο σκαλοπάτι που είναι η επιλογή του καφέ. Αν κάποιος θέλει να μελετήσει τους κανονισμούς και τις φόρμες, μπορεί να τις κατεβάσει από το επίσημο site του διαγωνισμού barista που είναι το παρακάτω.

http://www.worldbaristachampionship.com/

Συνεχίζεται........



2 σχόλια: