11 Σεπ 2009

Διαγωνισμός (μέρος 3ο)


Μετά λοιπόν από την επιλογή του καφέ μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα.....
Προσωπικό ρόφημα ή signature beverage. Τα σημεία κλειδιά ενός καλοφτιαγμένου ροφήματος είναι πρώτα απ' όλα η επιλογή των υλικών. Θεωρώ ότι το πολύ τρία υλικά είναι αρκετά για την δημιουργία του. Ο πιο απλός τρόπος επιλογής υλικών είναι μέσα από τον ίδιο τον καφέ σου!!! Αφού ανακαλύψεις τα αρώματα και τις γεύσεις που κρύβονται μέσα σε αυτόν μπορείς να τα προμηθευτείς σαν πρώτες ύλες και αφού τα συνδυάσεις αρμονικά πρώτα μεταξύ τους και στην συνέχεια με τον καφέ τότε το αποτέλεσμα σίγουρα θα είναι το επιθυμητό. Ένας άλλος τρόπος είναι να συμβουλευτής κάποιον ζαχαροπλάστη και κατευθύνοντας τον σε αυτό που θέλεις να παρασκευάσης να σου δώσει κάποιες οδηγίες ή συμβουλές. Τέλος άλλος ένας τρόπος επιλογής υλικών είναι μέσα από τα αγαπημένα σας γλυκά. Προσπαθήστε κάποιο από τα γλυκά που σας αρέσει να το μετατρέψετε σε ρόφημα με βάση τον καφέ.
Πολύ σημαντικό είναι και ο τρόπος με τον οποίο θα παρασκευάσετε το ρόφημα. Χρειάζεται να έχει δημιουργικότητα κερδίζοντας έτσι στο ανάλογο πεδίο βαθμολόγησης και το σερβίρισμά του να είναι έξυπνο για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας (κριτές). πχ μπορείτε να κάνετε μία κρέμα δημιουργώντας απλά αφρόγαλα στο ακροφύσιο όμως το ίδιο πράγμα μπορεί να γίνει ζεσταίνοντας το γάλα και βάζοντάς το μέσα σε ένα σιφόνι σαντιγί. Είναι το ίδιο;
Στην συνέχεια το ποτήρι στο οποίο θα σερβιριστεί το ρόφημα πρέπει να είναι ανάλογο της ποσότητας του ροφήματος αλλά και να έχει κάτι το ιδιαίτερο από πλευράς σχεδιασμού.
Τέλος αυτό που απομένει είναι η περιγραφή του στους κριτές. Δεν αρκεί μόνο να πούμε τι υλικά χρησιμοποιούμε αλλά γιατί τα χρησιμοποιούμε, γιατί τα έχουμε συνδυάσει με τον συγκεκριμένο τρόπο, πως θα τα ανακαλύψουν πίνοντας το και τέλος με ποιο τρόπο πρέπει να το ποιούν.

Αφού καταλήξουμε στα ροφήματα πρέπει να τα εντάξουμε μέσα στο πρόγραμμα.
Καταγράφουμε αρχικά όλες τις πληροφορίες του καφέ μας (ποικιλίες, μέθοδο επεξεργασίας και συγκομιδής, υψόμετρο και χαρακτηριστικά αρώματος και γεύσης) φτιάχνοντας τα κείμενα της παρουσίασης. Το ίδιο κάνουμε επίσης και για τα άλλα δύο ροφήματα.

Στην συνέχεια στήνουμε τον κορμό του προγράμματος:
α. Καλωσόρισμα
Συστηνόμαστε, δίνουμε γενικές πληροφορίες για τον καφέ μας ακόμα μπορούμε και να ξεκινήσουμε την προετοιμασία του signature.
β. Espresso
Είναι προτιμότερο να τον σερβίρουμε πρώτο γιατί οι κριτές έχουν γευστικά καθαρό το στόμα τους και θα μπορούν πιο εύκολα να αναγνωρίσουν αυτά που τους έχουμε πει. Προσοχή γρήγορο σερβίρισμα με μικρή και ουσιαστική περιγραφή σε αυτό το σημείο.
γ. Cappuccino.
Το σερβίρισμά τους πρέπει να γίνει δύο δύο και μπροστά στους κριτές. Κερδίζουμε σε υφή και ελαστικότητα κρέμας.
δ. Signature.
Λεπτομερής περιγραφή όπως αναφέραμε παραπάνω.
ε. Αποχαιρετισμός.
Ένα χαμόγελο με δύο απλές λέξεις αρκούν για να σας θυμούνται οι κριτές.
Το μόνο που μας έχει απομείνει είναι η μουσική. Πρέπει να την ταιριάξουμε αρχικά με τον χαρακτήρα μας δηλαδή αν παρουσιάζουμε ένα πρόγραμμα ήρεμο με αργές και κινήσεις και ήρεμες τότε και η μουσική μας πρέπει να κινηθεί σε αυτούς τους ρυθμούς. Αν το πρόγραμμά μας παρουσιάζει μία ένταση και γρήγορους ρυθμούς τότε η μουσική δεν μπορεί να είναι ένα αργό κομμάτι (π.χ slow).
Καλή επιτυχία σε όλους



























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου